ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ;

9 Ιον.

 

Σωκράτης Φιλόσοφος

Τι και τινί τρόπω έλεγε αν ημίν, ει ο Σωκράτης έζη μεθ’ ημών;

«Αγαπητά Παιδία, Αγαπητοί Αδελφοί.Θέλω ημάς χαίρειν εν Κυρίω αλλά μετά εμής λύπης ουκ ορώ ημας τοιουτοτρόπως πράττειν, πλην ολίγων εν φώτει πειρωμένων ζην. Αδελφοί, Ου προσήκει Έλλησι τε και Χριστιανοίς διάγειν ώσπερ υμείς διάγετε. Τοις καθεύδουσιν προσήκει, ουχί τοις Έλλησιν.Τοις βαρβάροις προσήκει , ουχί τοις  νω και ψυχή ανδρεία ενεργούσι.

Εγω Χριστιανός ουκ ην αλλα  Χριστου Χάριτι εσώθην, οτι την αλήθεια τροπω ειλικρινεί αναζητήσας τα είδωλλα απεστράφην. Αι δε διαφοραί τοις αναγκάσασι με πιείν το κώνειον ή τούς επιβάλλοντας υμάς λαβείν Κάρτα παρά τω Πολίτη, ελάχισται εισίν. Θύμα της εμής ώρας ην και ωσεί  θύματα των υμετέρων καιρών υμείς διάγετε. Αλλά εγώ ανδρεία τη ψυχή και σεσοφισμένω  νω απελογήθην, εν τη λεγομένη απολογία του Σωκράτους, ην υπο Πλάτωνος και Ξενοφώντος δύνασθε αναγνώναι.  Υμείς ουκ αποκρινείσθε αυτοίς; Ουκ απροκρίνεισθε τοις εν τη παρ’ αυτοίς πλάνη θέλουσιν αγείν υμας;

Υμείς Χριστιανοί εστέ και ουκ ίστε τον Χριστόν; Χριστιανοί εστέ αλλά, φοβούμαι αδελφοί, ότι μοι εξείη αν επι τω λατρεύειν της παρ υμίν ώρας είδωλλα κατηγορήσαι υμάς. Ουκ εθέλω ημάς απογοητευθήναι αλλά φωτισθήναι και ευ αγωνίζεσθαι.  Εν χρη υμίν ειδέναι, οτι το χρηστό δια Χριστού τις δύναται γνώναι.Δοκώ υμίν αδελφοί , λαλείν γλώττη φωτός ή σκότους;Αληθείας ή ψεύδους; Ότι, τις ο λαλών εν αληθεία ει μη ο αναζητήσας και ευρών την αλήθειαν; Τις ο αναζητήσας την αλήθειαν ει μη ο φιλόσοφος; Και Τις εν τέλει ο ευρών την Αλήθειαν ει μη ο Πιστεύων Τω Χριστώ Ιησού είναι την Αληθεία;    Άγε Παιδία, θαρσήτε και μη φοβήσθε , ότι ο Κύριος και Θεός ημών εκ του Κόσμου ουκ εστί και τον Κόσμο νενίκηκε δια την ημετέραν σωτηρίαν.Άνω Σχήτε τας Καρδίας! Θαρσήτε και επι τη, ωσει Δούρειον Ίππον, επιβαλλομένη Κάρτα παρά τω Πολίτη είπετε ΟΥΧΙ. Θαρσείτε αδερφοί και Πανοπλία Χριστιανικήν ενδυθήτε, ινα εν τω πνευματικώ τούτω πολέμω Χάριτι Χριστού νικήσητε. Γνώτε και Πιστεύσατε Αδελφοί τη Αληθεία και η Αλήθεια δώσει υμίν τας κατευθύνσεις.»

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ

Τι και με ποιον τρόπο θα μας έλεγε ο Σωκράτης αν ζούσε μαζί μας;

«Αγαπητά Παιδιά, Αγαπητοί Αδελφοί. Θέλω να χαίρεστε μεσα στη Χάρη του Κυρίου , αλλά μετά λύπης μου δεν βλέπω να κάνετε έτσι, με εξαίρεση λίγους που προσπαθούν να ζουν με φως. Αδελφοί, Δεν αρμόζει σε Έλληνες και Χριστιανούς να ζούν όπως ζήτε εσείς. Στους κοιμισμένους αρμόζει, στους Έλληνες όχι. Στους βάρβαρους αρμόζει, όχι στους δρώντες με νου και ανδρεία ψυχή.

Εγώ δεν ήμουν Χριστιανός αλλά δια μέσω της Χάριτος του Χριστού σώθηκα , επειδή αφού με τρόπο ειλικρινή αναζήτησα την αλήθεια αρνήθηκα τα είδωλλα. Οι δε διαφορές αυτών που με ανάγκασαν να πιω το κώνειο από αυτούς που επιβάλλουν σε εσάς να πάρετε την κάρτα του πολίτη είναι ελάχιστες. Θύμα της εποχής μου ήμουν, και ως θύματα των καιρών σας περνάτε τον χρόνο σας. Αλλά εγώ απολογήθηκα με ανδρεία ψυχή και σοφία στο νου, στη λεγόμενη Απολογία τους Σωκράτη, την οποία μπορείται να αναγνώσετε από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα.  Εσείς δεν θα τους απαντήσετε; Δεν θα απαντήσετε σε αυτούς που θέλουν να σας οδηγήσουν στη δικιά τους πλάνη;

Εσείς Χριστιανοί είστε και τον Χριστό δεν τον γνωρίζετε; Χριστιανοί είστε αλλά φοβάμαι αδελφοί ότι θα ήταν δυνατόν για μένα να σας κατηγορήσω πως λατρεύετε τα είδωλα της σύγχρονης εποχής σας. Δεν θέλω να απογοητευτείτε αλλά να φωτισθείτε και να αγωνίζεσθε με καλό και ωφέλιμο τρόπο.  Ένα πρέπει να ξέρετε, ότι κάποιος το ωφέλιμο δια μέσω του Χριστού μπορεί να το αντιληφθεί. Νομίζεται για μένα αδελφοί ότι μιλάω με γώσσα φωτός ή σκότους; Αλήθειας ή ψέυδους; Γιατί, ποιος είναι αυτός που μιλάει με αλήθεια αν όχι (παρά μόνο) όποιος αναζήτησε και βρήκε την αλήθεια; Ποιος είναι αυτός που αναζήτησε την αλήθεια αν όχι ο φιλόσοφος; Και ποιος τελικά είναι αυτός που βρήκε την αλήθεια αν όχι (παρά μόνο) αυτός ο οποίος Πιστεύει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η Αλήθεια;   Εμπρός Παιδιά, να έχετε θάρρος και μη φοβάστε , γιατί Ο Κύριος και Θεός μας δεν είναι από τον κόσμο αλλά έχει νικήσει τον κόσμο για την δικιά μας σωτηρία. Στα Άνω(Ουράνια) Να έχετε στραμμένη την Καρδία σας! Έχετε θάρρος και για την επιβαλλόμενη σε σας σαν Δούρειος Ίππος , Κάρτα του Πολίτη πείτε ΟΧΙ. Έχετε θάρρος αδερφοί και ενδυθείτε με Χριστιανική Πανοπλία ώστε στον πνευματικό αυτό πόλεμο να νικήσετε με τη Χάρη του Χριστού . Μάθετε και Πιστεύσατε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας δώσει τις κατευθύνσεις. »

Υ.Γ Η Κριτική του Σωκράτη (δυστυχώς) απευθύνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι ημών των νεοελλήνων, με πρώτη την αναξιότητα του γραφόντος.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: